Hebben vlooien invloed op katten?

Vlooien zijn al erg genoeg, maar vlooienbeten bij katten kunnen tot andere problemen leiden. Katten kunnen overgevoelig zijn voor vlooienspeeksel wanneer ze bijten, waardoor een aandoening ontstaat die vlooienallergiedermatitis wordt genoemd, een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij katten. Vlooien zijn de meest voorkomende van alle externe kattenparasieten, en de gevolgen van een besmetting zullen voor de meeste katten vreselijk ongemakkelijk zijn en kunnen voor sommigen de bron van dodelijke ziekten zijn. Vlooienbeten veroorzaken vreselijke jeuk en het onophoudelijke krabben van een overgevoelige kat kan wonden in de huid openen die gevoelig zijn voor ernstige infecties.

Deze kleine, vleugelloze wezens dragen inderdaad vaak zelf infectieuze agentia - zoals honden- en kattenlintworm en de bacteriën die bij mensen kattenkrabziekte veroorzaken. Vlooien zijn een van de meest voorkomende parasieten die katten kunnen treffen, en katten die regelmatig naar buiten gaan, zullen waarschijnlijk in contact komen met vlooien. Maar zelfs binnenkatten kunnen vlooien krijgen als de parasieten op jou of een ander huisdier je huis binnenrijden. Bij het verzorgen nemen (eten) katten vaak vlooien op die ze ontdekken, waardoor het moeilijk kan zijn om volwassen vlooien in de haarvacht te vinden.

Een jeukende kat of insectenbeten op menselijke enkels kunnen het enige teken zijn van een besmetting. Als je regelmatig tijd met je katten doorbrengt, weet je wat normaal is en wat niet. Veel katten met vlooien vertonen zowel fysieke als gedragsveranderingen die erop wijzen dat er iets mis is. Dus heeft je kat vlooien? Hier zijn 10 klassieke symptomen van vlooien bij katten.

Vlooienbeten kunnen ervoor zorgen dat de huid van een kat erg jeukt. Een van de tekenen van vlooien bij katten is als uw kat plotseling met zijn poten aan hun lichaam begint te krabben of op de huid kauwt in een poging het jeukende gevoel te stoppen. Om ze wat tijdelijke verlichting te geven, gebruik kattenvlooien- en tekenshampoo, zoals de vlooien- en tekenshampoo van Veterinary Formula Clinical Care. Bekijk hier de best verkochte vlooien- en tekenbehandelingen voor katten.

De eerste regel bij het bestrijden van vlooien (afgezien van het behandelen van uw huisdier natuurlijk) is om een schoon huis te houden, dus stofzuig uw vloeren en meubels regelmatig grondig, ook onder de kussens. Je kunt ook een natuurlijk middel zoals diatomeeënaarde proberen voor je tapijten en vloerkleden. Was het beddengoed van je kat regelmatig in de wasmachine. Je kunt ook het beddengoed en de meubels van je kat besproeien met een vlooienspray voor thuis.

Hier vind je meer tips om vlooien in huis te verwijderen. Een ander teken van vlooien bij katten is „vlooienvuil”. Deze donkerbruine stippen zijn eigenlijk vlooienuitwerpselen. Ze zijn het vaakst te zien op de nek en romp, maar het kan ook zijn dat u enkele van deze spikkels op de kam of borstel van uw kat ziet.

Als u een deel van deze korrels op keukenpapier legt en ze met water besproeft, worden ze rood. Dat komt omdat de ontlasting bestaat uit verteerd bloed. Als je je afvraagt hoe je kunt zien of je kat vlooien heeft, is dit waarschijnlijk de meest voor de hand liggende indicator. Die kleine zwarte of roodbruine insecten op de vacht van je kat zijn de vlooien zelf.

Als er een zware plaag is, is de kans groot dat u vlooien en vlooieneieren op uw kat of op hun beddengoed ziet. Scheid de vacht van uw huisdier op verschillende plaatsen om zijn huid te zien. Vlooien worden aangetrokken door de nek, onderrug, achterkant van de achterpoten en de basis van de staart. Zelfs als u geen vlooien- of vlooiensymptomen ziet bij katten, ga er dan niet vanuit dat er geen symptomen bij u thuis zijn.

Vlooien doorlopen vier fasen in hun levenscyclus: ei, larve, pop en volwassene. Zelfs als u geen volwassen vlooien op het lichaam van uw kat ziet, kunnen er nog steeds vlooien zijn in de drie andere ontwikkelingsfasen in uw meubels, tapijt of plinten, slechts enkele dagen of weken verwijderd van het moment dat u volwassen wordt en uw kat binnendringt. Daarom is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van tekenen van vlooienbesmetting. Tegenwoordig is uw kat mogelijk vlooienvrij.

Ontdek hier hoe je de beste vlooienpreventie of -behandeling voor je kat kiest. Zijn vlooien bij katten zichtbaar voor het menselijk oog? Wat is het verschil tussen tekenen van vlooien en teken bij katten? Waar op het lichaam van de kat kun je vlooien zien? Op zoek naar namen voor jongens en honden? Blader door onze lijst met 500 mannelijke hondennamen voor inspiratie voor uw nieuwe puppy of hond. Op zoek naar de perfecte kattennaam voor je nieuwe kat? Vind inspiratie in deze lijst met 400 schattige, unieke en creatieve kattennamen. Vlooien zijn niet altijd zichtbaar bij katten, omdat deze kleine, snelle parasieten gemakkelijk uit het zicht naar de dichte vacht van katten kunnen rennen.

Ze bijten de huid van katten om zich te voeden met hun bloed, wat leidt tot intense jeuk en gezwollen bultjes. Zware vlooienbesmettingen of ernstige allergische reacties kunnen bij sommige katten leiden tot haaruitval en open wonden. Erger nog, kattenvlooien kunnen ziekten overbrengen die gevaarlijk zijn voor katten en mensen. Veel katten leven met vlooien, maar vertonen minimale symptomen.

De kattenvlo (Ctenocephalides felis) is een van de meest voorkomende vlooiensoorten na hondenvlooien. Deze vlooien kunnen mensen bijten, net zoals ze katten bijten. In tegenstelling tot katten blijven deze vlooien echter niet op ons lichaam leven, dat wil zeggen dat ze ons kunnen bijten, proberen zich te voeden met ons bloed en vertrekken, ze leven en broeden niet op ons. Ze zijn aangepast om te leven op harige gastheren, niet op haarloze gastheren zoals mensen, ze hebben moeite om zich aan mensen te hechten en worden vaak gezien en gedood voordat ze eten.

Om echt van een vlooienprobleem af te komen, moet u uw kat minimaal drie tot vier maanden vlooienpreventie laten ondergaan. Er is niet al te veel van dit zuigen nodig om bloedarmoede te veroorzaken bij een kitten dat talloze vlooien draagt. Over het algemeen hebben mensen die voor katten zorgen of thuis katten hebben, ook last van vlooienbeten, dus basispreventie omvat het schoonhouden van uw huisdier en de plek waar het leeft. De kat wordt behandeld met een product dat de vlooien aantrekt terwijl hij zich door de besmette delen van het huis beweegt.

Om vlooien uit je huis te verwijderen, was je het beddengoed van je kat op de warmst mogelijke plek, stofzuig je de favoriete sluimerplekken van je kat en gebruik je een huisvlooienspray in je hele huis. Elke kat met vlooien heeft waarschijnlijk ook een lintworminfectie (zie hand-out Lintworminfectie bij katten voor meer informatie). Op het eerste gezicht zien ze eruit als kleine glanzende zwarte stippen, ze vermenigvuldigen zich heel snel en in grote aantallen (een vrouwelijke vlo kan 20 tot 30 eitjes per dag leggen). Zodra volwassen en onrijpe vlooien volledig uit een huiselijke omgeving zijn verwijderd, kunnen verdere controles opnieuw worden beoordeeld.

Een enkele vlo kan in zijn leven tot 2.000 eitjes leggen, en de volledige levenscyclus van ei tot larve tot pop tot volwassene kan in slechts enkele weken duren. De meeste van deze problemen kunnen worden opgelost door naast de behandeling van uw huis ook een effectief middel tegen vlooien bij uw kat te gebruiken. Katten die allergisch zijn voor vlooien verzorgen of krabben overmatig nadat ze zijn gebeten door zelfs maar één enkele vlo, en ontwikkelen vaak huidinfecties als gevolg van dit zelftrauma. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *