Zal vlooienmedicijn een kat pijn doen als ze eraan likken?

Het likken van vlooiengeneesmiddelen leidt niet altijd tot toxiciteit, maar moet als een urgente situatie worden beschouwd. Als een van de ingrediënten in het product mogelijk schadelijk is voor katten, moet de behandeling zo snel mogelijk worden gestart. Het is belangrijk om snel te bepalen wat uw kat precies heeft ingenomen. Vlooien zijn een veelvoorkomende plaag voor zowel katten als honden.

Gelukkig zijn er verschillende producten beschikbaar om besmetting te helpen voorkomen. Bij gebruik zoals voorgeschreven zijn dergelijke producten veilig en effectief. Honden en katten kunnen echter gemakkelijk ziek worden als er te veel of het verkeerde vlooienproduct wordt aangebracht, of als het product na het aanbrengen wordt ingenomen. Inslikken vindt plaats als de hond of kat het behandelde gebied likt.

Hieronder vindt u meer informatie over mogelijke reacties en de toxiciteit van Flea Control-producten bij huisdieren. De effecten variëren van licht tot ernstig, afhankelijk van de mate van blootstelling en conditie van uw kat. Vergiftiging door vlooien en teken kan dodelijk zijn als de ziekte niet door een dierenarts wordt behandeld. Het likken van een spot-on vlooien- en tekenproduct op basis van permethrine voor honden is giftig voor katten.

Als uw kat binnen 24 uur na een perfecte toediening van vlooien- en tekenmedicatie tegen een hond is opgepoetst of een hond heeft gelikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Als uw kat een kattenveilig medicijn tegen vlooien en teken likt, veroorzaakt de bittere smaak meestal kwijlen en mogelijk misselijkheid. De actieve ingrediënten in vlooienproducten op basis van pyrethrum zijn onder andere allethrin, bifenthrin, cyfluthrin, cypermethrin, deltamethrin, esfenvaleraat, etofenprox, fenpropathrin, fenvaleraat, flumethrin, imiprothrin, metofluthrin, permethrin, prallethrin, resmethrin, silmethrin, silmethrin, silmethrin, silmethrin, silmethrin, silmethrin, silmethrin, silmeafluofen, sumithrin, tefluthrine, tetramethrine, tralomethrine, transfluthrin en andere. Als dit gebeurt, kunt u het dier voorzichtig borstelen om vlooien te verwijderen en de gevoelens van de vlooien op de huid te verminderen.

Als een kat is blootgesteld aan een vlooienproduct voor honden, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts, het noodnummer op de productverpakking of de Pet Poison Helpline op 800-213-6680 voor hulp. Aangezien kittens en puppy's gevoeliger zijn dan volwassen katten en honden, moet u er bovendien voor zorgen dat u vlooienbestrijdingsmiddelen gebruikt die zijn goedgekeurd voor kittens en puppy's, aangezien veel kittens en puppy's leeftijdsbeperkingen hebben en niet zijn goedgekeurd voor gebruik op jonge leeftijd. Preventie van vergiftiging door vlooien- en tekenmedicijnen bij katten (permethrinetoxiciteit) is essentieel om een noodsituatie met uw kat te voorkomen. Als de ernstige neurologische symptomen van uw kat echter niet worden behandeld of zeer laat worden behandeld, kan permethrinetoxiciteit bij katten binnen enkele uren fataal zijn.

Daarom is het belangrijk om te bevestigen dat het vlooienbestrijdingsmiddel geschikt is voor de soort, het gewicht en de leeftijd van uw huisdier. De meeste halsbanden zijn op een röntgenfoto zichtbaar, zodat uw dierenarts kan zien hoeveel stukken van de halsband zich in het darmkanaal van het dier bevinden, hoe groot ze zijn en waar ze zich in het lichaam bevinden. Tekenen van toxiciteit van het vlooienbestrijdingsmiddel kunnen één tot 12 uur na toediening optreden en kunnen variëren afhankelijk van het type vergiftiging met het vlooienbestrijdingsmiddel. Wanneer de vlooien beginnen af te sterven, kan de beweging van de vlooien op het dier een „kieteleffect” veroorzaken.

Uw dierenarts zal om een gedetailleerde geschiedenis vragen van alle actuele medicijnen, shampoo, dipsaus of spot-on medicijnen die op uw kat of andere huisdieren in uw huishouden zijn aangebracht. Ook kunnen de vlooien die op het huisdier afsterven enkele van dezelfde genoemde symptomen veroorzaken, die ook zullen verdwijnen als de vlooien zijn afgestorven. Als u zich realiseert dat u per ongeluk een hondenproduct op uw kat hebt aangebracht, of dat uw kat symptomen begint te vertonen nadat u onlangs een spot-on product bij hem of bij andere huisdieren in het huishouden heeft aangebracht, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor hulp. Afhankelijk van de ernst van de symptomen van uw kat kan uw dierenarts u aanraden om uw kat onmiddellijk te wassen in verdund afwasmiddel (zoals Dawn) om verdere opname van het product te voorkomen en naar een lokaal dierenziekenhuis voor spoedgevallen te gaan.

Het beste wat u in geval van vergiftiging voor uw kat kunt doen, is hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *