Kunnen katten vergiftigd worden door een vlooienbehandeling?

Vergiftiging door vlooien en teken kan dodelijk zijn als de ziekte niet door een dierenarts wordt behandeld. Vergiftiging door vlooien- en tekenmedicijnen treedt op wanneer uw kat negatief reageert op de medicatie. De chemicaliën uit de medicatie verstoren het zenuwstelsel en kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Het likken van een spot-on vlooien- en tekenproduct op basis van permethrine voor honden is giftig voor katten.

Als uw kat binnen 24 uur na een perfecte toediening van vlooien- en tekenmedicatie tegen een hond is opgepoetst of een hond heeft gelikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Als uw kat een kattenveilig medicijn tegen vlooien en teken likt, veroorzaakt de bittere smaak meestal kwijlen en mogelijk misselijkheid. Een van de meest voorkomende noodsituaties die ik zie, is het per ongeluk vergiftigen van katten door hun goedbedoelde eigenaren van gezelschapsdieren. Ze smeren vaak „vlooienmedicatie voor kleine honden” op hun „grote kat, zonder naar behoren overleg te plegen met hun dierenarts of het etiket aandachtig te lezen, wat resulteerde in ernstige vergiftiging bij katten.

Vlooien- en tekenmedicatie werkt op verschillende manieren en vereist verschillende specifieke benaderingen van toxiciteit. Vergiftiging door vlooien- en tekenmedicatie is een specifieke diagnose die verband houdt met blootstelling aan vlooien- en tekenmedicatie. We gebruiken vaak de uitdrukking 'katten zijn geen kleine honden' en dit geldt zeker als het gaat om de manier waarop katten bepaalde chemicaliën en medicijnen in hun lichaam afbreken. Als de kat symptomen vertoont zoals beven of inbeven, moet de kat onmiddellijk worden overgebracht naar een dierenkliniek voor behandeling.

In ernstige gevallen van vergiftiging door vlooien- en tekenmedicatie is overlijden mogelijk en is een snelle behandeling van vergiftigde katten essentieel. Ze bieden katteneigenaren, dierenartsen en mensen die met katten leven en werken de middelen, ondersteuning en advies die ze nodig hebben om beter voor katten te zorgen. Permethrine wordt gebruikt in sommige vlooienspot-on-producten voor honden en soms (in lagere doses) in vlooienpoeders en halsbanden voor katten. Als u zich realiseert dat u per ongeluk een hondenproduct op uw kat hebt aangebracht, of dat uw kat symptomen begint te vertonen nadat u onlangs een spot-on product bij hem of bij andere huisdieren in het huishouden heeft aangebracht, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor hulp.

Als de ernstige neurologische symptomen van uw kat echter niet worden behandeld of zeer laat worden behandeld, kan permethrinetoxiciteit bij katten binnen enkele uren fataal zijn. Als u per ongeluk hondenvlooien- en tekenmedicatie heeft toegediend aan uw kat, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, een dierenarts voor noodgevallen of een antigifcentrum voor dieren. Het is erg belangrijk om honden van katten in het huishouden te scheiden gedurende 24 uur nadat honden een spot-on medicijn op basis van permethrine hebben toegediend. Preventie van vergiftiging door vlooien- en tekenmedicijnen bij katten (permethrinetoxiciteit) is essentieel om een noodsituatie met uw kat te voorkomen.

Dit hangt af van hoeveel, van welk type en op welke manier (blootstelling of inslikken van de huid) de kat aan het product is blootgesteld. Als een kat is blootgesteld aan een vlooienproduct voor honden, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts, het noodnummer op de productverpakking of de Pet Poison Helpline op 800-213-6680 voor hulp. Vlooien- en tekenmedicijnen zijn ontworpen om giftig te zijn voor vlooien en teken, maar onschadelijk voor katten en andere dieren, zolang het maar op de juiste manier wordt gebruikt.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *