Kunnen vlooien schadelijk zijn voor katten?

Vlooien zijn de meest voorkomende van alle externe kattenparasieten, en de gevolgen van een besmetting zullen voor de meeste katten vreselijk ongemakkelijk zijn en kunnen voor sommigen de bron van dodelijke ziekten zijn. Vlooien zijn al erg genoeg, maar vlooienbeten bij katten kunnen tot andere problemen leiden. Katten kunnen overgevoelig zijn voor vlooienspeeksel wanneer ze bijten, waardoor een aandoening ontstaat die vlooienallergiedermatitis wordt genoemd, een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij katten. Kattenvlooien kunnen meer dan irriterend zijn; soms kunnen ze de oorzaak zijn van andere ernstige gezondheidsproblemen.

Bijvoorbeeld, schrijft Cornell, vlooien kunnen lintwormen overbrengen, of hun bloedzuigen kan leiden tot bloedarmoede als uw kat nog een lichtgewicht kitten is of als de vlooienlast hoog is. U zult de effecten van vlooien waarschijnlijk voor het eerst opmerken als uw kat herhaaldelijk aan haar haar, vacht en huid knabbelt en likt. Soms zie je misschien kleine bruine vlooien snel door de vacht van je kat bewegen. Katten zijn echter zeer bekwame trimmers en kunnen vlooien zo goed verwijderen dat je ze niet ziet.

Het constante knabbelen en likken van uw kat kan leiden tot merkbare plekken met haarverlies, kleine korstjes (door uw dierenarts miliaire dermatitis genoemd) en een rode, geïrriteerde huid. Vlooien kunnen ook huidallergieën veroorzaken en andere parasieten, zoals lintwormen, op uw kat overbrengen. Hoe controleer ik mijn kat op vlooien? Volwassen vlooien zijn meestal moeilijker te vinden bij katten dan bij honden. Een van de beste methoden om uw kat op vlooien te controleren, is door te zoeken naar vlooienvuil (eigenlijk vlooienuitwerpselen) in de vacht van uw kat.

Als een vlooienprobleem escaleert, kan dat al snel kritiek worden — en niet alleen voor uw kat. Alle katten zijn geïrriteerd door vlooien, maar sommige katten zijn zo overgevoelig voor vlooienspeeksel dat ze een allergische reactie kunnen krijgen. Als dit niet wordt behandeld, kan dit ernstige gezondheidsrisico's opleveren. En vlooien, vergeet niet, zijn bloedzuigers.

Als uw kat jong of zwak is, kan te veel bloed verliezen aan vlooien fataal zijn. Een vlooieninfectie kan ook fungeren als toegangspoort tot andere, ernstigere infecties. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat vlooienlarven besmet raken met lintwormeieren, die uw kat gemakkelijk kan binnenkrijgen tijdens het verzorgen. Zo kan een schijnbaar onschadelijke vlooieninfectie zich in een mum van tijd ontwikkelen tot een levensbedreigende lintworminfectie.

Daarom is regelmatig ontwormen net zo belangrijk als routinematige vlooienbehandeling. Vlooien zijn hinderlijk en onvermijdelijk bij het opvoeden van katten. Maar onbehandeld kunnen vlooien meer zijn dan een lichte irritatie. Een ernstige vlooienplaag kan een kat of kitten doden.

Vlooien kunnen ziekten en aandoeningen veroorzaken zoals bloedarmoede, homotrofe mycoplasmose bij katten (FHM) en pest, die, indien onbehandeld, de dood tot gevolg kunnen hebben. De dood door vlooien is echter zeer zeldzaam. Dit zal meestal in de vorm van een soort spray zijn om aan te brengen op de verschillende delen van uw huis waar vlooien op de loer kunnen liggen. Als u zich zorgen maakt over vlooien, moet u eerst enkele maatregelen nemen om vlooien te voorkomen, zoals een oraal of lokaal vlooienpreventieplan of vlooienhalsband.

Onthoud dat vlooien maandenlang zonder gastheer kunnen leven, en naar schatting leeft 95% van de vlooieneieren, larven en poppen in het milieu. Sommige huishoudelijke bestrijdingsmiddelen, zoals houtbehandelingen, mieren en andere insectenverdelgers, kunnen vergelijkbare actieve ingrediënten bevatten als die welke worden gebruikt bij vlooienbehandelingen. Hoewel vlooien zich niet hechten aan menselijke gastheren, kunnen ze tot 100 dagen in uw tapijt leven en kunnen ze heel moeilijk te verwijderen zijn. Controleer vervolgens de oren en de basis van de staart van uw kat op rode, hobbelige huid of stukjes gedroogd bloed, genaamd waar de vlooien hebben gebeten en uw kat heeft gekrast.

U kunt een vrij verkrijgbare vlooienbehandeling gebruiken of een van de natuurlijke vlooienremedies voor katten proberen die worden beschreven in het artikel, Natural Flea Remedies for Cats. Als uw kat een vlo inslikt met lintwormen erin, krijgt uw kat lintwormen in de darmen. Wanneer vlooien bijten, kunnen stoffen in hun speeksel in de huid van uw kat terechtkomen en een immuunreactie veroorzaken. Kittens, oudere katten en katten met een aangetast immuunsysteem zijn het meest vatbaar voor ziektes door vlooienbeten die levensbedreigend worden.

Je kat had zelfs gewoon een vlo kunnen aantrekken door rustig voor zijn favoriete afgeschermde raam te zitten. Het is belangrijk om met uw dierenarts te praten over vlooienpreventie, omdat er veel opties beschikbaar zijn en ze niet allemaal veilig zijn voor gebruik bij katten. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *