Voelen katten zich onwel na een vlooienbehandeling?

De symptomen duren doorgaans twee tot drie dagen. In verband met toxiciteit veroorzaken de meeste vlooienkragen bij inslikken alleen maagklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Halsbanden die deltamethrin bevatten, kunnen echter ook neurologische symptomen veroorzaken, zoals ataxie, zwakte van de achterpoten, tremoren of hyperthermie. Als uw huisdier een deel van een vlooienhalsband heeft ingenomen, is het raadzaam om voor hulp contact op te nemen met een dierenarts, het noodnummer op de productverpakking of de Pet Poison Helpline op 800-213-6680.

Vlooien zijn een zeer onaangenaam maar zeer vaak voorkomend onderdeel van het bezit van huisdieren. Deze microscopische bloedzuigers hebben een enorm springvermogen, waardoor ze gemakkelijk een ritje kunnen maken op elk passerend dier, inclusief je geliefde kat. Eenmaal aan boord bijt een vlo in haar huid en komt er een irriterend gif vrij dat hevige jeuk veroorzaakt — wat leidt tot het extreme krabben dat kenmerkend is voor een vlooienprobleem. Vlooien drinken niet alleen het bloed van hun gastheer, ze dragen ook besmettelijke ziekten bij zich die je furbaby behoorlijk onwel kunnen maken.

Ze planten zich extreem snel voort en een enkel paar vlooien kan in slechts een paar maanden een klein leger van deze parasieten produceren. Als dit gebeurt, kunt u het dier voorzichtig borstelen om vlooien te verwijderen en de gevoelens van de vlooien op de huid te verminderen. Als u een buitenkat heeft, kunt u in de verleiding komen om haar meteen weer naar buiten te laten na een vlooienpreventie of zelfs een vlooienbehandeling voor een huidige besmetting. Pillen of kauwen die honden en katten beschermen tegen vlooien kunnen neurologische problemen veroorzaken, zoals struikelen of epileptische aanvallen, en eigenaren van gezelschapsdieren hebben meer waarschuwing nodig, zei de Food and Drug Administration donderdag.

Als zorgzame baasje maakte zich zorgen over vlooienbestrijding bij haar dieren, verdeelde Jasper's goedmenende eigenaar een vlooienspot-on product dat permethrine bevat, vervaardigd voor gebruik bij grote honden, tussen Jasper, hun kleine hond en hun konijn als huisdier. De meeste halsbanden zijn op een röntgenfoto zichtbaar, zodat uw dierenarts kan zien hoeveel stukken van de halsband zich in het darmkanaal van het dier bevinden, hoe groot ze zijn en waar ze zich in het lichaam bevinden. Als de kat symptomen vertoont zoals beven of inbeven, moet de kat onmiddellijk worden overgebracht naar een dierenkliniek voor behandeling. Deze producten zijn goedgekeurd voor de behandeling en preventie van vlooienbesmettingen en de behandeling en bestrijding van tekenbesmettingen, zei de FDA in een verklaring.

Permethrine wordt gebruikt in sommige vlooienspot-on-producten voor honden en soms (in lagere doses) in vlooienpoeders en halsbanden voor katten. Raadpleeg uw dierenarts voordat u een vlooienproduct op uw huisdier aanbrengt over mogelijke bijwerkingen, doseringsinstructies en de beste vlooienbehandeling voor u en uw huisdier. Vlooien kunnen een aantal dagen of weken zonder gastheer leven, maar ze zullen zich graag tegoed doen aan het bloed van andere dieren, of zelfs van mensen die bij u thuis wonen. In veel producten wordt zelfs aanbevolen om uw kat tot een week na toediening van het vlooienmedicijn binnen te houden, om er zeker van te zijn dat de afstotende chemicaliën actief zijn en dat uw huisdier volledig beschermd is.

Of u nu een actieve besmetting behandelt of uw kat in de eerste plaats beschermt tegen vlooien, het is belangrijk dat u ook uw huis beschermt tegen vlooienproblemen. Wanneer de vlooien beginnen af te sterven, kan de beweging van de vlooien op het dier een „kieteleffect” veroorzaken.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *