Hoe lang duurt het voordat een kat vlooienvrij is?

Zelfs in grote aantallen zijn vlooien klein en vrij gemakkelijk te doden. Na een paar weken grondig schoonmaken zouden ze moeten stoppen met het lastig vallen van uw kat — en u. Hoewel het tot 3 maanden kan duren om een besmetting volledig uit te roeien. Volwassen vlooien leven, voeden en paren met onze huisdieren; de vrouwelijke vlo legt eitjes die in de omgeving vallen waar ze uitkomen in larven.

De larven eten organisch afval tot ze uitgroeien tot poppen. De poppen kunnen weken tot maanden inactief blijven in afwachting van de ideale omgevingsomstandigheden voordat ze uitbroeden tot volwassenen. Pas uitgekomen volwassen vlooien springen op een gastheerdier om hun levenscyclus te voltooien. Twee dagen na het eten van een bloedmaaltijd van de gastheer begint de vrouwelijke vlo eieren te leggen.

Onder ideale omstandigheden kan de vlo zijn volledige levenscyclus in slechts twee weken voltooien; onder ongunstige omstandigheden kan de cyclus wel een jaar duren. Het beste advies is om het de tijd te geven. Zodra een vlooienplaag begint, kan het even duren voordat deze volledig is verdwenen. Vlooienlarven kunnen maandenlang in uw huis inactief blijven, dus er kunnen ook na behandeling nieuwe vlooien ontstaan.

Deze vlooien zullen na het uitkomen snel afsterven als u uw huis hebt behandeld en regelmatig vlooienpreventie voor uw huisdier hebt gevolgd, maar het kan even duren voordat alle bestaande vlooien uitkomen en zijn gedood. De eitjes komen snel uit in vlooienlarven en veranderen dan in poppen en uiteindelijk in een volwassen vlo. Zodra een vlo uit zijn poppen tevoorschijn komt, moet hij een gastheer vinden om zich mee te voeden. Vlooien kunnen het maar een paar dagen uithouden zonder gastheer en na hun eerste bloedmaaltijd hebben ze dagelijks bloed nodig om te overleven.

De meeste vlooien leven twee tot drie weken voordat ze door hun gastheer worden verzorgd, maar de maximale geregistreerde levensduur van een vlo is 160 dagen. Als u geen vlooien of vlooienuitwerpselen ziet, betekent dit niet noodzakelijk dat uw kat vlooienvrij is. Vlooien kunnen in kleine hoeveelheden aanwezig zijn dat ze moeilijk te vinden zijn, maar toch ervoor zorgen dat uw kat gaat jeuken. Als een kat onophoudelijk krabt, kan hij plekken op haar en huid uitgraven.

Vlooien zijn extreem mobiel en planten zich snel voort, dus het kan even duren om de controle terug te nemen en het probleem op te lossen. Er zijn geen aanwijzingen dat vlooien resistentie ontwikkelen tegen insecticiden, vooral één keer per maand topische vlooienpreventiemiddelen die naast het adulticide een sterilisatiemiddel of IGR bevatten. Vlooien springen graag van het ene dier naar het andere en besmetten alle warmbloedige wezens in een huishouden. Een handige, maandelijkse plaatselijke toepassing waarbij vlooien door contact worden gedood, zodat ze uw kat niet hoeven te bijten om dood te gaan.

Als een kat een zeer klein aantal vlooien heeft, kan een hardnekkige eigenaar of dierenarts nog steeds sporen van hun bestaan (zoals vlooienvuil) ergens op het lichaam van de kat opsporen. Dit geldt met name voor vlooienshampoos en -poeders; ze doden vlooien die aanwezig zijn op uw kat op het moment van aanbrengen, maar hebben weinig blijvend effect; de volgende dag kan uw kat weer vlooien krijgen. Als je merkt dat je kat krabt en niet zeker weet of vlooien de oorzaak zijn, kun je met je vingers of een vlooienkam zoeken naar haastige vlooien of kleine zwarte vlekjes in de vacht van de kat. Vlooienlarven raken besmet door het eten van lintwormeieren, en als een kat tijdens het verzorgen een besmette vlo inslikt, ontwikkelt de lintwormlarve zich tot een volwassen lintworm.

Sprays voor gebruik in huis moeten worden gebruikt op plaatsen waar de vlooieneieren, larven en poppen zich waarschijnlijk bevinden. Zware vlooienbesmettingen of ernstige allergische reacties kunnen bij sommige katten leiden tot haaruitval en open wonden. Anders raden dierenartsen aan om het beddengoed, de tapijten of andere oppervlakken waar ze rondhangen regelmatig te scannen op tekenen van vlooien. Als met de lintwormparasiet besmette vlooien worden ingeslikt tijdens het verzorgen, kan uw kat zowel een lintworminfectie als een vlooienplaag krijgen.

Vlooien kunnen tot twee weken buiten overleven zonder gastheer; uw huisdieren kunnen met hen in contact komen in achtertuinen, hondenparken en kennels, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze worden opgelopen door een ander dier dat vlooien heeft. Tabletten zijn een effectieve behandeling, maar omdat ze in het bloed werken, moeten vlooien bijten om te kunnen werken, wat mogelijk niet voor alle katten geschikt is. De vlooien- en tekenbestrijdingshalsband van Seresto beschermt uw hond of kat tot acht maanden lang in één enkele toepassing. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *