Waar komen vlooien het meest voor bij katten?

Vlooien verzamelen zich vaak aan de nek en schouderbladen van uw huisdieren. De basis van de staart en langs de achterkant van de benen is ook voor hen een favoriete ontmoetingsplaats. Dat zijn ook plekken waar dieren zullen bijten om bij de vlooien te komen. Volwassen vlooien zijn parasieten die de neiging hebben om op de rug, nek en onderkant van katten en honden te leven, waarbij de eieren, larven en poppen van de gastheer leven.

Scheid de vacht van uw huisdier op verschillende plaatsen om zijn huid te zien. Vlooien worden aangetrokken door de nek, onderrug, achterkant van de achterpoten en de basis van de staart. Obsessief krabben is de duidelijkste aanwijzing dat een kat besmet is met vlooien, vooral als het warm en benauwd is. Bij nader inzien zijn de insecten met het blote oog te zien, meestal op de buik, rug of in de buurt van de staart van het dier.

Vlooien kunnen ook worden ontdekt door het dier op een groot stuk wit papier of een kussensloop te laten staan en een kam met fijne tanden door zijn vacht te laten lopen. De vlooien komen, samen met kleine zwarte vlekjes (hun ontlasting), vast te zitten in de tanden van de kam of, als er ontlasting uit de kam is gevallen, zichtbaar op de witte achtergrond. Vlooien worden overgedragen door uw huisdieren of door verschillende soorten ratten en muizen. Ze hechten zich aan de vacht van de dieren tegen aangetast vuil of gebladerte.

Ze leven meestal in de onderbuik. Zodra hun gastheer je huis binnengaat, gaan ze over op je tapijt, gordijnen, meubels of kamerplanten. Zelfs als u geen vlooien- of vlooiensymptomen ziet bij katten, ga er dan niet vanuit dat er geen symptomen bij u thuis zijn. Onder de juiste omstandigheden kan de hele levenscyclus van de vlo in slechts 15 dagen worden voltooid, wat helpt verklaren waarom deze parasieten zo succesvol zijn.

Bij het verzorgen nemen (eten) katten vaak vlooien op die ze ontdekken, waardoor het moeilijk kan zijn om volwassen vlooien in de haarvacht te vinden. Tegelijkertijd wijst hij erop dat eigenaren die hun dieren behandelen met een van deze producten zonder terugkerende besmetting in het milieu te voorkomen, het vlooienprobleem nooit zullen oplossen. Er is niet al te veel van dit zuigen nodig om bloedarmoede te veroorzaken bij een kitten dat talloze vlooien draagt. De eerste regel bij het bestrijden van vlooien (naast het behandelen van uw huisdier natuurlijk) is om een schoon huis te houden, dus stofzuig uw vloeren en meubels regelmatig grondig, ook onder de kussens.

Gebruik NOOIT een vlooienproduct bij een kat dat is ontwikkeld voor gebruik bij een hond — sommige bevatten permethrine, of verwante stoffen, die katten kunnen doden. Zodra volwassen en onrijpe vlooien volledig uit een huiselijke omgeving zijn verwijderd, kunnen verdere controles opnieuw worden beoordeeld. Veel katten kunnen duizenden vlooien herbergen zonder noemenswaardige tekenen te vertonen (behalve bij aanhoudend krabben). Als u vlooien op uw kat of in uw huis hebt gezien, weet u zeker dat u te maken heeft met vlooien en moet u een vlooienbehandeling gebruiken die is gelabeld voor katten.

Zorg ervoor dat u een tuinspray gebruikt die is ontworpen om vlooien en teken in de buitenruimtes van uw huis te doden. Een van de tekenen van vlooien bij katten is als uw kat plotseling met zijn poten aan hun lichaam begint te krabben of op de huid kauwt in een poging het jeukende gevoel te stoppen. Als er een zware plaag is, is de kans groot dat je vlooien en vlooieneieren op je kat of op hun beddengoed ziet. International Cat Care raadt het gebruik van vlooienpoeders af omdat er veiligere en effectievere producten beschikbaar zijn.

In sommige situaties kan het enkele weken of zelfs enkele maanden duren om een vlooienprobleem volledig onder controle te houden, maar volg altijd de richtlijnen van de fabrikant zorgvuldig om toxische effecten te voorkomen. Vlooienbestrijding (met tussenpozen behandelen) wordt niet aanbevolen, aangezien dit de ideale omstandigheden biedt voor de ontwikkeling van een vlooienallergische huidaandoening bij dieren en niet zorgt voor een goede vlooienbestrijding.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *