Kunnen vlooien dodelijk zijn voor katten?

Behandel ze gewoon met een vrij verkrijgbare of natuurlijke vlooienbehandeling. Een ernstige vlooienplaag kan een kat of kitten doden. Vlooien kunnen ziekten en aandoeningen veroorzaken zoals bloedarmoede, homotrofe mycoplasmose bij katten (FHM) en pest, die, indien onbehandeld, de dood tot gevolg kunnen hebben. Vlooien zijn al erg genoeg, maar vlooienbeten bij katten kunnen tot andere problemen leiden.

Katten kunnen overgevoelig zijn voor vlooienspeeksel wanneer ze bijten, waardoor een aandoening ontstaat die vlooienallergiedermatitis wordt genoemd, een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij katten. Een ander medisch probleem met vlooienbesmetting bij uw huisdieren is bloedarmoede door vlooienbeten. Dit is wanneer jonge of kleine dieren (zoals puppy's en kittens) een ernstige vlooienplaag hebben en de vlooien zich zo veel voeden met deze dieren dat hun aantal rode bloedcellen afneemt. Dit kan een medisch noodgeval zijn en in sommige gevallen zelfs fataal als het niet wordt behandeld.

Gelukkig kan een tijdige behandeling door een dierenarts de effecten meestal omkeren. Als een vlooienprobleem escaleert, kan dat al snel kritiek worden — en niet alleen voor uw kat. Alle katten zijn geïrriteerd door vlooien, maar sommige katten zijn zo overgevoelig voor vlooienspeeksel dat ze een allergische reactie kunnen krijgen. Als dit niet wordt behandeld, kan dit ernstige gezondheidsrisico's opleveren.

En vlooien, vergeet niet, zijn bloedzuigers. Als uw kat jong of zwak is, kan te veel bloed verliezen aan vlooien fataal zijn. Een vlooieninfectie kan ook fungeren als toegangspoort tot andere, ernstigere infecties. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat vlooienlarven besmet raken met lintwormeieren, die uw kat gemakkelijk kan binnenkrijgen tijdens het verzorgen.

Zo kan een schijnbaar onschadelijke vlooieninfectie zich in een mum van tijd ontwikkelen tot een levensbedreigende lintworminfectie. Daarom is regelmatig ontwormen net zo belangrijk als routinematige vlooienbehandeling. Vlooien zijn veel voorkomende parasieten die op onze huisdieren leven en bij ons thuis kunnen leven. Ze kunnen zich snel verspreiden en uit de hand lopen.

Indien ze niet worden behandeld, kunnen vlooien bij katten een pijnlijke uitslag veroorzaken, maar de gevolgen voor kittens kunnen veel ernstiger en mogelijk fataal zijn. Gebruik nooit hondenvlooienbehandeling bij uw kat en vraag altijd aan uw dierenarts welk product u mag gebruiken bij uw hond als u katten heeft. In tegenstelling tot andere parasitaire insecten die de hulp van vleugels gebruiken om te helpen bij hun zoektocht naar een gastheer, moeten vlooien echt zingen voor hun avondeten. Vlooien zijn bijna overal te vinden en hebben het unieke vermogen om het hele jaar door actief te blijven, vooral als ze zich in een warm huis bevinden.

En hoewel verdelgers en wetenschappers op het gebied van dierenverzorging grote vooruitgang hebben geboekt in de strijd tegen dergelijke besmettingen, hebben vlooien ook duizenden jaren de tijd gehad om hun eigen spel te verbeteren. Sommige huishoudelijke bestrijdingsmiddelen, zoals houtbehandelingen, mieren en andere insectenverdelgers, kunnen vergelijkbare actieve ingrediënten bevatten als die welke worden gebruikt bij vlooienbehandelingen. Vlooienbeten zijn jeukend, irriterend en ongemakkelijk, dus het is belangrijk om uw kat of kitten regelmatig te behandelen om ongewenste besmettingen te voorkomen. Vlooien kunnen zich verschuilen achter plinten, in het beddengoed of dekens van uw huisdier, in de kieren in uw vloer, in tapijt en op andere plaatsen in uw huis en achtertuin.

De koude winters in Alberta maken het moeilijk voor vlooien om te gedijen, maar praat met uw dierenarts over regionale verschillen in vlooienpopulaties. Zodra volwassen en onrijpe vlooien volledig uit een huiselijke omgeving zijn verwijderd, kunnen verdere controles opnieuw worden beoordeeld. Sprays met pompwerking die Flea Control-producten bevatten, zijn mogelijk verkrijgbaar en kunnen geschikt zijn voor gebruik omdat de werking van de pomp eventuele overlast voor de kat tot een minimum beperkt. Honden- en kattenvlooien zien mensen meestal niet als gastheren, maar vlooien in huis kunnen nog steeds een aanzienlijk gezondheidsrisico vormen voor eigenaren van gezelschapsdieren.

Deze lijst is zeker niet volledig, er zijn tal van andere door bloed overgedragen ziekten waarmee vlooien uw kat besmetten en die ook dodelijk kunnen zijn. Als uw kat een vlooienziekte heeft, is de kans natuurlijk groot dat uw kat last heeft van een vlooienplaag. International Cat Care raadt het gebruik van vlooienpoeders af, omdat er veiligere en effectievere producten beschikbaar zijn. Een 'on-off' aanpak van vlooienbestrijding (met tussenpozen behandelen) wordt niet aanbevolen, aangezien dit ideale omstandigheden biedt voor de ontwikkeling van vlooienallergische huidaandoeningen bij dieren en niet zorgt voor een goede vlooienbestrijding.

.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *