Is de behandeling van kattenvlooien schadelijk voor katten?

Sommige vlooienmedicatie bevat ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor katten, zoals pyrethrines, pyrethroïden en permethrines. Katten zijn gevoeliger voor deze ingrediënten dan honden, maar de vergiftiging kan schadelijk zijn voor beide soorten huisdieren. Vlooien zijn een veelvoorkomende plaag voor zowel katten als honden. Gelukkig zijn er verschillende producten beschikbaar om besmetting te helpen voorkomen.

Bij gebruik zoals voorgeschreven zijn dergelijke producten veilig en effectief. Honden en katten kunnen echter gemakkelijk ziek worden als er te veel of het verkeerde vlooienproduct wordt aangebracht, of als het product na het aanbrengen wordt ingenomen. Inslikken vindt plaats als de hond of kat het behandelde gebied likt. Hieronder vindt u meer informatie over mogelijke reacties en de toxiciteit van Flea Control-producten bij huisdieren.

De adsorptie van deze antivlooienproducten kan bij de kat vergiftiging veroorzaken, zelfs in relatief kleine hoeveelheden. Deze vergiftigingen kunnen zeer mild of ernstig zijn, waarbij de laatste fataal kan zijn als ze niet op tijd worden behandeld. De meest voorkomende producten die leiden tot vergiftiging door vlooien bij katten zijn fipronil en pyrethine. Dit zijn de groepstermen voor verschillende soorten insecticiden en pesticiden.

De exacte hoeveelheden pyrethine en fipronil in een product zijn afhankelijk van het merk. Vergiftiging kan optreden door een oplossing met permethrine op uw kat aan te brengen, of als uw kat in contact komt met een hond die onlangs is behandeld met een product op basis van permethrine. Om deze reden moet u een kat 72 uur uit de buurt houden van een hond die is behandeld met een vlooien- en tekenmedicijn dat permethrine bevat. Zelfs een kleine dosis permethrine kan de gezondheid van uw kat negatief beïnvloeden.

Permethrine, een soort pyrethroïde, kan worden gebruikt voor de behandeling van honden, maar is uiterst giftig voor katten. Vlooien veroorzaken hun eigen lichamelijke problemen in de vorm van jeuk, wat leidt tot krassen en ongemak. Vlooien spelen een belangrijke rol in de levenscyclus van de lintworm, wijst hij erop, en als een hond of kat een met lintwormlarven besmette vlo inslikt, kan de lintworm in de ontlasting van een hond terechtkomen. Andere orale producten werken in verschillende levensfasen van vlooien en kunnen merken omvatten als Bravecto (Fluralaner, dit is niet gelabeld voor gebruik bij katten) en Program (Lufenuron, dat is gelabeld voor veilig gebruik bij katten).

Katten zijn gevoeliger voor de toxische effecten van pyrethrums en organofosfaten dan honden, dus wees voorzichtig wanneer u vlooienbestrijdingsmiddelen van welk type dan ook op een kat gebruikt en gebruik nooit een product dat bedoeld is voor een hond op een kat. De periode tussen het vervallen van de bescherming kan van cruciaal belang zijn, en het duurt maar zo lang voordat een vlo naar binnen sluipt en een plaag veroorzaakt. Bovendien is het belangrijk als u extra huisdieren in huis heeft, ervoor te zorgen dat ze ook allemaal veilige en effectieve vlooienpreventie gebruiken. Hoewel katten bekend staan om hun langdurige verzorgingssessies, zou de kat de behandeling in geen enkele hoeveelheid moeten kunnen likken, wat bijzondere problemen zal veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om te bevestigen dat het vlooienbestrijdingsmiddel geschikt is voor de soort, het gewicht en de leeftijd van uw huisdier. Sommige lokale dierenartsen waarschuwen cliënten om extra voorzichtig te zijn bij het toedienen van lokale vlooienmedicatie, wat bij sommige huisdieren ernstige reacties kan veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden toegediend. Aangezien kittens en puppy's gevoeliger zijn dan volwassen katten en honden, moet u er bovendien voor zorgen dat u vlooienbestrijdingsmiddelen gebruikt die zijn goedgekeurd voor kittens en puppy's, aangezien veel kittens en puppy's leeftijdsbeperkingen hebben en niet zijn goedgekeurd voor gebruik op jonge leeftijd. De dierenarts vraagt Jenny of ze de afgelopen 24 uur „vlooienbestrijdingsmiddelen voor honden” op haar kat heeft aangebracht.

En dit is slechts een van de redenen waarom dierenartsen en dierenartsen het gebruik van vlooienpreventieproducten promoten voordat vlooien een probleem kunnen worden. Bij zowel DoveLewis als Tanasbourne Veterinary Emergency doet zich een van de meest voorkomende problemen voor wanneer mensen per ongeluk vlooienpreventie toedienen aan hun katten die bedoeld zijn voor honden. Als de kat symptomen vertoont zoals beven of inbeven, moet de kat onmiddellijk worden overgebracht naar een dierenkliniek voor behandeling. Tekenen van toxiciteit van het vlooienbestrijdingsmiddel kunnen van één tot 12 uur na toediening optreden en kunnen variëren afhankelijk van het type vergiftiging met het vlooienbestrijdingsmiddel.

.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *